Konsten att leva i skuggan av cancer

I augusti deltog jag på en årlig psykosocial cancerkongress där människor från hela världen samlas för att utbyta erfarenheter och ta del av senaste forskningen när det gäller psykologiskt stöd till cancerpatienter. De flesta symposium var inriktade på forskning, staplar och diagram och jag saknade den mänskliga aspekten i år förutom hos två av mina favoritprofessorer som alltid pratar utifrån patientens perspektiv.

Eftersom cancer är en sjukdom som drabbar var tredje person i Sverige och alla åldrar så är det många som lever med cancer eller är närstående. Det finns en anledning att jag arbetar med det jag gör. Det började med en vän som fick cancer för 17 år sedan och sedan dess har jag förlorat åtskilliga vänner och kollegor och även inom min familj är vi drabbade av sjukdomen. I mitt yrke som samtalsterapeut stödjer jag och hjälper både cancerberörda och närstående att hantera sjukdomen, ta hand om stress, oro och negativa tankespiraler. Men också att stärka det friska med hjälp av rätt kost, fysisk och mental träning. Det är något som jag själv har stor nytta av i rollen som närstående då min man fått cancer för andra gången.

Hur lever man livet fullt ut i skuggan av cancer?

Det är en av frågorna jag arbetar med när jag träffar mina klienter. Att mellan läkarbesök, behandlingar, samtal med försäkringskassa, arbetsgivare etc. hitta stunder där livet faktiskt pågår och kunna känna att man är med i leken. Det finns inte ett sätt att hantera en sjukdom, det finns många! Det viktigaste är att personen får hjälp att finna sina egna lösningar och att vara lyhörd. Att visa på hur man kan ta kraften tillbaka. Ett ord som används inom engelskan är self empowerment och jag har inte hittat något bra ord som fångar andemeningen på svenska.  Att ge en person nycklar och verktyg att hantera en svår sjukdom, att inte behandla någon som ett offer utan istället ge dem styrka. Det är början till att kunna leva fullt ut oberoende hur lång tid det än är. Jag brukar inte ta upp det privata men min man skrev en text häromdagen om hur han hittar sina “happy places” som han kallar det för. Att känna glädje och tacksamhet mitt all ovisshet är en styrka. Jag hoppas det kan inspirera flera att leta upp sina “lyckliga platser”.

http://brianhobbsmusic.se/2017/08/23/my-name-is-brian-hobbs-and-im-a-cancer-patient/

Som en professorer sa under kongressen “Läkare är duktiga och fokuserade på att behandla tumörer, men tyvärr så kommer tumören med en person i släptåg”. Vi måste få en mer holistisk syn och ta in alla aspekter av människan.  Vill du veta hur jag arbetar med cancerberörda och närstående kan du klicka på länken och se en kort video.

https://arcadiafriskvaard.simplero.com/page/76829-efter-cancern

 

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!